Svarbi informacija apie dantų jautrumą

Dantų jautrumas yra ypatingai dažnai pasitaikanti problema, kuri kelia didelį diskomfortą ir skausmą reaguojant į įvairius dirgiklius. Tai gali turėti didelės įtakos kasdieniam gyvenimui ir gali rodyti pagrindines dantų problemas. Taigi, pateikiame jums daug naudingos informacijos apie tai, kas yra dantų jautrumas: priežastys ir sprendimo būdai.

Kas yra dantų jautrumas?

Dantų jautrumas atsiranda, kai pažeidžiami apsauginiai dantų sluoksniai, įskaitant emalį ir cementą, todėl atsidengia po jais esantis dentinas ir nervų galūnėlės. Dėl tokio atsidengimo išoriniai dirgikliai pasiekia nervą, todėl atsiranda aštrus, dažnai staigus skausmas ar diskomfortas.

Pagrindinės dantų jautrumo priežastys

  • Emalio erozija: Dėl rūgštaus maisto ir gėrimų, agresyvaus dantų valymo šepetėliu arba tokių būklių, kaip rūgštinis refliuksas, gali suirti emalis ir išryškėti po juo esantis jautrus dentinas.
  • Dantenų atsitraukimas: Dantenų atsitraukimas, kurį dažnai sukelia dantenų ligos arba intensyvus dantų valymas, gali atidengti dantų šaknis, kurios yra jautresnės jautrumui.
  • Dantų ertmės: Dantų ėduonis ar ertmės gali pažeisti danties vientisumą, todėl išoriniai dirgikliai gali pasiekti nervą ir sukelti jautrumą.
  • Įtrūkę dantys: Dantų įtrūkimai ar lūžiai gali atidengti vidinius dantų sluoksnius ir sukelti jautrumą, ypač kramtant ar kramtant.
  • Odontologinės procedūros: Kai kurios dantų gydymo procedūros, pavyzdžiui, dantų balinimas, dantų valymas arba restauracinės procedūros, tokios kaip plombos ar karūnėlės, gali laikinai padidinti dantų jautrumą.

Pagrindiniai dantų jautrumo sprendimai

  • Jautrumą mažinanti dantų pasta: Kalio nitrato arba fluorido turinčios specialios dantų pastos gali padėti blokuoti skausmo signalų patekimą į nervų galūnėles ir, reguliariai naudojant, ilgainiui palengvinti dantų būklę.
  • Tinkama burnos higiena: Dantų šepetėlis su minkštais šereliais ir reguliarus dantų siūlas gali padėti išvengti tolesnės emalio erozijos ir dantenų recesijos.
  • Rūgštaus maisto vengimas: Sumažinti rūgščių maisto produktų ir gėrimų vartojimą gali padėti sumažinti emalio eroziją ir jautrumą.
  • Fluoro procedūros: Dantų emalio stiprinimas ir jautrumo mažinimas: Profesionalios fluoro procedūros arba odontologo paskirti fluoro skalavimo skysčiai namuose gali sustiprinti dantų emalį ir sumažinti jautrumą.
  • Odontologinės procedūros: Priklausomai nuo pagrindinės priežasties, norint veiksmingai pašalinti dantų jautrumą, gali būti rekomenduojamos tokios procedūros kaip dantų klijavimas, plombavimas ar dantenų persodinimas.

Daugiau informacijos: https://www.dentes.lt

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.